Nieuw hoofdstuk voor het Zusterhuis in Amersfoort

Het klooster van de congregatie van de zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort (Zusterhuis) is deels getransformeerd tot woonlocatie voor persoonlijke dementiezorg. Omwonenden, waaronder de nog steeds in het Zusterhuis wonende zusters (aan de Zuidsingel), werden uitgenodigd om een kijkje te nemen in het onlangs gerenoveerde gebouw aan de Herenstraat.

Een warm welkom door moeder overste
Tijdens het Open Huis werden de zusters ontvangen door vertegenwoordigers van Schipper Bosch, Karbouw en nieuwe gebruiker van het pand: zorgaanbieder Martha Flora. Het team van Martha Flora werd door de zusters van harte welkom geheten met een symbolisch cadeau en een warme toespraak van moeder overste.

Vervolgens liepen de zusters – die inmiddels een gemiddelde leeftijd van boven de 80 hebben – bewonderend door het gerenoveerde gebouw dat ze bijna niet meer herkenden als hun voormalige woonlocatie. De ruime studio’s met gezamenlijke leefruimtes, zoals de tuinkamer en de bibliotheek, bieden straks plek aan 26 bewoners met dementie.

Officiële opening door wethouder
Vandaag heeft wethouder Astrid Janssen (Wonen) de officiële opening verricht van het Martha Flora Verzorgingshuis op Herenstraat 1. De eerste bewoner arriveert morgen.

Over het project
De congregatie van de zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort verkocht eind 2019 het gehele klooster, inclusief het bij Amersfoorters bekende ‘huis met de paarse ruitjes’ aan Schipper Bosch.  Bij de aankoop hebben de zusters de garantie gekregen dat ze, zolang ze willen, in het ‘moederhuis’ kunnen blijven wonen. Zij resideren in het monumentale deel van het klooster aan de Zuidsingel.

Het monumentale complex van gebouwen wordt in drie fases verbouwd. Het deel aan de Herenstraat, dat voorheen het verzorgingshuis was voor zusters op leeftijd, is nu als eerste gerenoveerd door Karbouw. Fase 2 komt op z’n vroegst in 2025 vrij en fase 3 zelfs pas in 2028. De plannen voor dit deel van het klooster staan dan ook nog in de kinderschoenen.

Nieuwsoverzicht