Renovatie pand Herenstraat in volle gang

Het deel van het Zusterhuis aan de Herenstraat wordt klaargemaakt voor de komst van zorgaanbieder Martha Flora en 25 bewoners met dementie. De nieuwe bewoners wonen hier straks in ruime studio’s, verdeeld over drie verdiepingen. Daarnaast wordt er een grote gemeenschappelijke leefruimte gecreëerd aan de achterzijde, met uitzicht op de tuin. Bouwer Karbouw is druk met de verbouwing. Fotograaf Walter Herfst heeft de verbouwing vastgelegd.

Het pand stond de afgelopen weken in de steigers: de gevel is opnieuw gevoegd en de dakranden zijn geschilderd. De kozijnen in de voor- en achtergevel worden vervangen door houten Platowood-kozijnen. Deze gaan lang mee en zijn onderhoudsarm. De kopgevel (aan de zijde van het plantsoen) wordt, inclusief kozijnen, volledig gerestaureerd.

Tijdens de bouw is mooi te zien hoe er in het gebouw is geleefd. Bij het strippen kwamen er steeds lagen van verschillende materialen tevoorschijn. De lagen zijn verwijderd, waardoor een goede basis overbleef om opnieuw op te bouwen.

 

Op zolder is het verlaagde plafond verwijderd waardoor je nu ziet hoe indrukwekkend hoog de nok is. Er zijn dakkapellen geplaatst waardoor hier nu ook licht genoeg is om studio’s voor de nieuwe bewoners te maken.

 

De gemeenschappelijke woonkamer grenst straks aan een groene tuin. Het ontwerp voor de tuin is klaar, maar deze wordt als laatste aangelegd. De ramen aan deze zijde zijn teruggebracht naar de oorspronkelijke hoogte, zodat de bewoners straks volop kunnen genieten van het groen.

Planning
De verwachting is dat de verbouwing begin 2024 klaar is. De zusters wonen nog in de rest van het Zusterhuis en zullen dat zeker nog een aantal jaar blijven doen. Er is op dit moment nog geen plan voor de rest van het pand.

Nieuwsoverzicht